Vefas
Amtmannsnesveien 101
9515 Alta
Tlf 78 44 47 50
Fax 78 44 47 51
Mail:
Tekst og bilder kan ikke kopieres
og benyttes på andre nettsteder
uten avtale
Du er nå her: Nyhetsartikkel

Bli en mester på matvett på 1-2-3

Skrevet av: Siw Thomassen         Dato: 06.04.18 11:14

Hvert år kaster hver av oss mye mat som burde være spist, i gjennomsnitt 42 kg pr person eller hver 8. handlepose. Dette er mat for mange tusen kroner i året som vi kunne ha brukt på andre ting.

Å kaste mat er nesten alltid mer ressurssløsende enn bruk og kast av plastemballasje, og særlig dersom du kildesorterer plasten.
I en ny undersøkelse foretatt av YouGov på vegne av Grønt Punkt Norge ble et landrepresentativt utvalg spurt om hva de tror er mest belastende for miljøet: Plastemballasje som leveres inn til materialgjenvinning, eller kildesortert matavfall. Bare 14 prosent svarer at de tror matavfall representerer det største miljøproblemet.


I forskningsprosjektet ForMat, kommer det fram at en gjennomsnittlig nordmann årlig kaster 42,1 kilo mat som kunne vært spist. Produksjonen av denne maten som kastes tilsvarer cirka 112 kilo CO?-ekvivalenter.

– Til sammenligning forbruker en nordmann i snitt 18 kilo plastemballasje hvert år, ifølge Grønt Punkt-beregninger. Produksjonen av denne plasten tilsvarer om lag 42 kilo CO?-ekvivalenter. Vi må selvfølgelig alltid kildesortere plasten og begrense plastbruken der det er mulig, men dersom valget stod mellom å redusere plastbruken og redusere matsvinnet, er det klart at klimaeffekten hadde vært størst dersom vi reduserte matsvinnet

Men hvordan unngå matsvinn?


• Planlegg riktig
• Holde orden i kjøleskapet
• Bruk fryseren
• Innfør restetorsdag
• Oppbevar maten riktig
• Bruk sansene før du kaster
• Og ikke minst tenk alternativ bruk.

Les mer om dette på https://sortere.no/slankrestavfallet/bli-mester-i-matvett-pa-123/

Vefasposten nr1-2018

 

 Helt fri for poser?

Kontakt oss på

78 44 47 50 og tast 2

 

 

 

 

Bli en mester på matvett på 1-2-3

Skrevet av: Siw Thomassen         Dato: 06.04.18 11:14

Hvert år kaster hver av oss mye mat som burde være spist, i gjennomsnitt 42 kg pr person eller hver 8. handlepose. Dette er mat for mange tusen kroner i året som vi kunne ha brukt på andre ting.

Å kaste mat er nesten alltid mer ressurssløsende enn bruk og kast av plastemballasje, og særlig dersom du kildesorterer plasten.
I en ny undersøkelse foretatt av YouGov på vegne av Grønt Punkt Norge ble et landrepresentativt utvalg spurt om hva de tror er mest belastende for miljøet: Plastemballasje som leveres inn til materialgjenvinning, eller kildesortert matavfall. Bare 14 prosent svarer at de tror matavfall representerer det største miljøproblemet.


I forskningsprosjektet ForMat, kommer det fram at en gjennomsnittlig nordmann årlig kaster 42,1 kilo mat som kunne vært spist. Produksjonen av denne maten som kastes tilsvarer cirka 112 kilo CO?-ekvivalenter.

– Til sammenligning forbruker en nordmann i snitt 18 kilo plastemballasje hvert år, ifølge Grønt Punkt-beregninger. Produksjonen av denne plasten tilsvarer om lag 42 kilo CO?-ekvivalenter. Vi må selvfølgelig alltid kildesortere plasten og begrense plastbruken der det er mulig, men dersom valget stod mellom å redusere plastbruken og redusere matsvinnet, er det klart at klimaeffekten hadde vært størst dersom vi reduserte matsvinnet

Men hvordan unngå matsvinn?


• Planlegg riktig
• Holde orden i kjøleskapet
• Bruk fryseren
• Innfør restetorsdag
• Oppbevar maten riktig
• Bruk sansene før du kaster
• Og ikke minst tenk alternativ bruk.

Les mer om dette på https://sortere.no/slankrestavfallet/bli-mester-i-matvett-pa-123/

Vefasposten nr1-2018

 

 Helt fri for poser?

Kontakt oss på

78 44 47 50 og tast 2